Egzamayı önlemenin 10 yolu
Cildin üst tabakalarında yanıklara neden olan hücrelerin birikmesi sonucu oluşan egzama oldukça yaygın bir deri hastalığıdır. Egzamanın kaşıntı, kızarıklık, kuruluk, kepeklenme, ciltte kalınlaşma, su toplama ve sulanma şeklinde görülebileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. hastalığın nedeni veya alevlenmesi olabilir. El egzaması, tahriş edici ve alerjenlere daha sık maruz kalan kişilerde, temizlik, bulaşık, fırın çalışanları, kuaförler, diş teknisyenleri, doktor, hemşire, çimento, tuğla, boya, fotoğraf gibi sağlık çalışanlarında daha sık görülebilir. , modeller ve bahçıvanlık. Bu nedenle bu meslekle uğraşanların çalışırken yüzüklerini çıkarmaları yüzüklerin altında tahriş edici unsurların birikmesini engeller.
Egzamanın ilk dönem belirtilerinin kırmızı ve şiş bir yerde çok sayıda su dolu kabarcıklar olduğuna ve bunların hızla açılıp sulanıp kabuklanmalarına dikkat edildiğine işaret eden Anadolu Sağlık Merkezi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “İleriki dönemde , hafif kızarık bir yüzeyde çok sayıda kepek ve kabuklanma görülürken, kronik yani ileri dönemde cilt kalınlaşır ve kepek belirginleşir; yarıklar, çatlaklar ve kanamalar da gelişebilir. Hastalığın nedenine bağlı olarak farklı dönemlerde ilerleyebilmekte ve her dönemde kaşıntı oluşabilmektedir.
Egzama tedavisinde kullanılan ilaçlar mutlaka doktora bildirilmelidir.
Egzama tedavisine başlamadan önce hamilelik, emzirme, iç hastalıkları ve farklı nedenlerle sistematik olarak kullanılan ilaçlar hakkında hekime bilgi verilmesi gerektiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Cilde uygulanan steroid kremler kaşıntı ve kızarıklığın giderilmesinde faydalıdır. ve egzamanın iyileşmesinde. Egzama sulu ise doktorunuzun önerdiği ilaçlarla ıslak pansuman uygulaması, deri kalınlığı belirgin ise deri kalınlığını azaltıcı tedaviler gündeme gelebilir. Hastalığın çok şiddetli olması durumunda deri dışında ağız, damar ve kas uygulamaları yoluyla da steroid verilebileceğini kaydeden Prof. Salman, “Bu tedavilere yanıt alınamıyorsa pimekrolimus, siklosporin, metotreksat ve fototerapi gibi diğer tedavi seçenekleri uygulanabiliyor” dedi.
Egzamayı önlemenin 10 yolu
- Tedavide yapılacak en değerli şey; Sebebi belirlemek ve bu ajanla mümkün olduğunca temastan kaçınmak. Tamamen uzak durmak bazen zor olabilir.
- Sabun ve su ile uzun süreli temas, cildin doğal koruyucu tabakasının kaybına neden olur. Bu nedenle ellerin sabun yerine kokusuz ve renksiz, cildin PH’ına uygun bir temizleyici ile temizlenmesi daha uygundur.
- Elleri sıcak veya soğuk su yerine ılık suyla yıkamak daha iyidir.
- Nemlendiriciler, özellikle uzun süreli formlarında, cildin kaybettiği nemi geri kazanmasına yardımcı olabilir.
- Yüzüklerin iş yaparken çıkarılması, yüzüklerin altında tahriş edici maddelerin birikmesini engeller.
- Temizlik, bulaşık ve çocuk bakımı için yardımcı sehpa veya bulaşık ve çamaşır makinesi kullanılmalıdır. Kısa süreli profilaktik eldivenlerin kullanımı değerlidir. Uzun süre eldiven kullanımının terlemeyi artırabileceği unutulmamalıdır. Eldiven içerisine pamuklu eldiven giyilmesi uygundur. Pudralı eldivenler klinik bulguları kötüleştirebileceğinden kullanıma uygun değildir. Saçları şampuanlarken kısa süre eldiven takmak zayıf tahriş edici maddelerin cilt üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır.
- Tuvalet temizliği gibi uygulamalarda ellerin deterjanla teması kesilmelidir.
- Domates, portakal ve limon gibi maddelerle doğrudan el temasından kaçınılmalıdır.
- Saç boyama sırasında olası alerjenlerden kaçınmak ve korunmak değerlidir.
- Mesleki egzama düşünülürse kısa süreli meslek değişikliği düşünülebilir, kalıcı bir sorun varsa hekimlerin önerisi ile meslek değişikliği gündeme getirilebilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı